Loading

De Arabische keuken in Spaans Granada

Arabische keuken in Granada

De Arabische keuken in Spaans Granada

‘Jamón serrano, queso manchego y dos cervezas por favor’; voor veel turistas geldt dat de liefde voor Spanje door de maag gaat. Van de verrassende pintxos in Bilbao, de paella Valenciana tot de Andalusische tapas: elke regio kent zijn eigen culinaire toppers. Uiteraard worden deze immer genuttigd op een zonnig terras tussen de lokale Juan Pablo’s en Maria Carmens waardoor alles nóg lekkerder smaakt.

Toch kan het zomaar gebeuren dat je na vijf keer wakker te zijn geworden met een flinke knoflookkater je naarstig verlangt naar een niet-Spaanse hap. Dit was ook het geval tijdens mijn reis door Andalusië. In Granada bereikte ik mijn serranoham- en croquetas-limiet: wat nu? Zoals wel vaker in het leven bood Google uitkomst. Het leidde mij naar Om-Kalsum. ‘Hè, maar die wereldberoemde Egyptische zangeres is toch al jaren dood?!’ Inderdaad, maar ik werd doorverwezen naar het restaurant met dezelfde naam. Met zijn Arabische keuken en vele foto’s van mevrouw Kalsum aan de muur vormt het een hommage aan de zangeres.

We vinden het kleine eethuisje in Calle Jardines 17 vlakbij Granada’s belangrijkste winkelstraten. Op de kaart staan Arabische gerechten in tapasvorm zoals hummus en falafel, maar ook couscous, köfte uit een tajine en diverse vegetarische gerechten. Echt even iets anders dus. Wij bestelden de köfte en tapasselectie van de chef. Hoewel het magnetronbelletje verdacht vaak door de ruimte echode waren de meeste gerechten best wel ok. Wel was de kok ook hier af en toe flink uitgeschoten met de olijfolie (dat blijft in Spanje toch een hardnekkig probleem). Een echte must taste was de heerlijk gekruide falafel. Toepasselijk genoeg klonk na mijn eerste hap Minny Ripperton’s ‘Loving you..’ om daarna overigens weer te worden opgevolgd door een Arabische tranentrekker van wijlen Om Kalsum.

Er zijn hoge barkrukken en lage (harde) bankjes, losse krukjes voor aan de kleine vierkante tafeltjes. Wel in bijpassende Arabische stijl, maar niet echt comfortabel. Gelukkig wordt het eten snel geserveerd waardoor je kunt ontsnappen aan een mogelijke restauranthernia. Het eten is in orde en vormt zeker een welkome afwisseling na de traditionele Spaanse keuken. Het is echter geen plek om lang na te blijven tafelen. Dat wil je gelukkig ook helemaal niet met al die leuke winkelstraten om de hoek.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest