Rhodos_baai

Verleider of vermijden: de waarheid over Rhodos

door Esther van den Heuvel

Met stapels boeken, liters zonnebrand en een koffer vol loszittende zomerkleding vertrokken we begin oktober richting Rhodos. Helemaal klaar voor onze achtdaagse zon- en eetmarathon. Want daar draait het toch allemaal om op deze toeristenmagneet? Of niet soms? Travelholic onderzocht zes vooroordelen.

Vooroordeel 1: Rhodos = strand

Liefhebbers van notenolie en bruinverlengende crèmes kunnen op Rhodos onbezorgd aan hun kleur werken. Er zijn zand-, -kiezel en nudistenstranden, met en zonder taverna’s. Je kunt zeker tot eind oktober in de zee zwemmen en voor tien euro per dag beschik je over twee ligbedden en een parasol. Niets meer aan doen of wel?

Baai van Lindos

Wij raden het je aan om toch verder te kijken dan je strandbed lang is. Rhodos heeft namelijk veel bijzondere plekken. Neem Rhodos-stad bijvoorbeeld. Het oude centrum staat sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vanwege de strategische ligging hebben verschillende volkeren hier hun sporen achtergelaten. Minaretten, kerkkoepels en de kantelen van een middeleeuwse burcht domineren de skyline van de hoofdstad. Een Turks badhuis staat naast de Joodse synagoge en om de hoek ligt het Grieks archeologisch museum.

Rhodos_stad

Rhodos-stad

Zoals New York zijn highline heeft, beschikt Rhodos-stad over een ‘lowline’: De slotgracht die vroeger de inwoners van de oude stad beschermde tegen ongewenste indringers  is tegenwoordig namelijk een park. Al wandelend door de drooggevallen slotgracht kijk je op tegen de metershoge vestingmuren. Het gras is op sommige plekken net zo vergeeld als de grasmat van FC Panathinaikos in augustus. Dankzij de cipressen, dennenbomen en olijfstruiken is er toch genoeg groen. De muren zijn hoog en op sommige plekken wel veertien meter dik. Langs de route liggen (replica’s van) de enorme stenen kogels die werden gebruikt om de stad aan te vallen. Het voelt alsof we een exclusief kijkje krijgen op de set van het achtste seizoen van Games of Thrones.

Rhodos_stad_slotgracht

Wandelen door de slotgracht

Een ander cultureel hoogtepunt is de Akropolis van Lindos. Lindos ligt op een uurtje rijden van Rhodos-stad. De Grieken bouwden hier vijfentwintighonderd jaar geleden een groot tempelcomplex. Deze tempel was gewijd aan Athene: de godin van de wijsheid, wetenschap en oorlog.

View_Lindos_Akropolis

Lindos

In de middeleeuwen bouwden de ridders van de Johannieterorde op Lindos een burcht rond de tempel. Gelukkig bleven de overblijfselen uit de Griekse oudheid bewaard. Tussen de zuilengalerijen door kijk je uit op de Egeïsche zee, de witte huisjes en kronkelende straatjes van Lindos. Je kunt meteen kiezen op welke van de vele rooftopbars je wilt bijkomen van alle indrukken én de klim naar de tempel.

Akropolis_Lindos_Rhodos

De Akropolis van Lindos

Conclusie
Naar Rhodos gaan en enkel strand zien is als een Griekse avond zonder de Sirtaki

Vooroordeel 2: Het menu bestaat uit souvlaki en gyros

Carnivoren dienen een maagvergroting te overwegen voordat ze naar Rhodos afreizen. Lappen vlees met het formaat van de Kolossus van Rhodos domineren de (foto)menu’s. Het zoeken naar een gezonde hap voelt de eerste dagen als een spelletje Waar is Wally. Gelukkig zijn wij hierin behoorlijk getraind en vinden we uiteindelijk ook restaurants met een gevarieerde en gezondere menukaart. In Faliraki worden we blij van Ratan Creative Cuisine & Cocktails waar we zeebaars op een bedje van bulgur en vegetarische rijstvelloempia’s eten. Als dessert gaan we voor een chocoladebol gevuld met frambozen, bramen en brownies in het gezelschap van een bolletje maple syrup ijs!

Dessert_Ratan

Dessert bij restaurant Ratan

Al snel merken we dat bijna alle carnivoorpaleizen ook vegetarische mezze (Griekse tapas) serveren zoals gevulde wijnbladeren, gegrilde aubergines met tzatziki, gevulde paprika’s en natuurlijk feta of haloumi. Vegetarisch hoofdgerechten met een internationale twist eet je bij To Marouli in Rhodos-stad. Dit restaurant serveert Italiaanse pasta’s, Aziatische curry’s en burgers met kikkererwten. Schreeuwt je lichaam toch om een flinke dosis vleesch schuif dan aan bij restaurant Manolis in Faliraki. Naast de nationale klassiekers als souvlaki en kleftiko staat er ook geit op het menu. Het vlees is mals en goed gekruid.

Manolis_Faliraki

Restaurant Manolis

Zelfs fruitaholics zijn in Rhodos op de goede plek. Wist je dat het eiland haar naam te danken heeft aan de koningin van de antioxidanten? Het woordje Rhod komt uit het Fenicisch en betekent ‘granaatappel’. De vrucht wordt nog altijd op het eiland geteeld en is op veel plekken te koop.

Conclusie
Zoals de Nederlandse keuken niet alleen uit stroopwafels, hagelslag en haring bestaat is de Griekse keuken meer dan souvlaki en gyros.

Vooroordeel 3: Je struikelt er over de dronken Britten

Wij verbleven in oktober in Faliraki, het Chersonissos van Rhodos. De aanwezigheid van tientallen bars inclusief Britse proppers en snoepautomaten voor een after party snack (blijkbaar sluiten de gyrosbars al vroeg!) valt meteen op. In een zijstraat van Barstreet stuiten we op Club Bedrock. Fred Flinstone heeft er zijn auto voor de deur geparkeerd en voor de gevel staan de slachttanden van een wolharige mammoet. We gluren nieuwsgierig naar binnen. We verwachten een DJ die de menigte opzweepte met zijn Jabadabadoo mix, maar het is er compleet uitgestorven.

Club Bedrock_Rhodos_Faliraki

Stilte voor de storm?

Twee deuren verderop draait de glow in de dark midgetgolfbaan wél overuren. Hier zijn voornamelijk Poolse kinderen met hun minstens zo fanatieke vaders te vinden. Ook op het strand geen uitbrakkende kreeftkleurige FC Liverpool fans. Wel vinden we hier millennials, gezinnen en pensionado’s die, net als wij, de herfst een weekje uitstellen.

Conclusie
De kans is groot dat je in het hoogseizoen een roes uitslapende Brit aantreft op ‘jouw’ strandstoel (waar je gisteravond al je handdoek hebt neergelegd).

Vooroordeel 4: Rhodos’ nummer 1 watersportactiviteit is de bananenboot

Onze strandbezoeken leren ons direct een ding; de bananenboot is zó 1995. Maar wat is nu de serieuze opvolger? Dit vergt nader onderzoek. Het parasailen, ‘couchsurven’ (waarbij de banaan is vervangen door een vierzitsbank) en het tuben waarbij je in een donut over het water wordt gesleurd zijn geduchte concurrenten.

Couchsurfing_Rhodos

Couchsurfing!

Nog leuker is het om zelf het ‘roer’ in handen te nemen en te gaan wind- of kitesurfen. Dat kun je doen in Prasonisi het zuidelijkste puntje van Rhodos. Ook als je geen surfer bent is deze plek een bezoek waard dankzijde route er naar toe. Je rijdt door een desolaat woestijnlandschap met mossen en cactussen. Net op het moment dat je je afvraagt of je in New Mexico bent beland en de horizon afspeurt naar de Breaking Bad caravan duikt links de Egeïsche en rechts de Middellandse Zee op.

Prasonisi_Rhodos

Prasonisi: het zuidelijkste puntje van Rhodos

In de zomer zijn deze zeeën van elkaar gescheiden door een smalle strook zand. In de winter stromen ze in elkaar over. Kitesurfers en windsurfers vechten de wind. De oranje rotsen en het azuurblauwe water vormen een kleurcombinatie waar Victor en Rolf een complete collectie aan kunnen wijden. We snappen meteen waarom een van de twee tavernes hier Oasis heet.

Kitesurven Rhodos

Kitesurvers in Prasonisi

Conclusie
Het is wachten op de comeback van de bananenboot en tot die tijd vermaak je je in Rhodos prima met couch-, wind- of kitesurven.

Vooroordeel 5: Als souvenir neem je een handgewoven tafelkleedje, fles ouzo of potje Griekse olijven mee.

Deze producten vind je overal en dat is helemaal niet verkeerd, je 84-jarige (groot)moeder maak je er immers dolblij mee. Op het eerste gezicht lijkt het souveniraanbod van Rhodos net zo smakeloos als de olijven van AH basic. Toch vinden we, na enig speurwerk, ook winkels waar je wel hippe en aparte Griekse geschenken kunt kopen.

Kori_shop_Lindos

Hippe souvenirs bij Kori

Zo koop je in Lindos bij Kori onder andere shampoo en conditioner voor hipsterbaarden, beeldjes van ‘s lands bekendste filosofen en stijlvolle handgemaakte handtassen. Alles in dit winkeltje is ontworpen en geproduceerd in Griekenland.

In Rhodos-stad vind je bij When in Greece ook alleen producten van Griekse origine. Het aanbod bestaat uit canvastassen, t-shirts en schrijfwaren. Op sommige artikelen staat een tekening van de Akropolis of ander Grieks werelderfgoed. Ook zijn er effen denim rugtassen en strandtassen met chique pastelstrepen. Kortom, Grieks design waar je blij van wordt. [Update 2023: When in Greece is permanent gesloten, hopelijk is er een ander hip winkeltje voor in de plaats gekomen]

Conclusie
Als je een cadeau zoekt voor je 84-jarige (groot)moeder is dit vooroordeel inderdaad waar. Wil je een origineler souvenir dan is dat een uitdaging, maar bij bovengenoemde winkels gaat dit zeker lukken.

 

Vooroordeel 6: Rhodos = Massatoerisme

Ieder jaar ontvangt Rhodos zo’n twee miljoen bezoekers. Hierdoor is de kans dat je die ongerepte baai, bijzondere tempel en schattig kapelletje voor jezelf hebt net zo groot als de kans dat de Griekse staat haar leningen binnen de afgesproken termijn terugbetaalt. Wel kun je samen met landgenoten friet van Piet eten en het laatste ‘nieuws’ uit de Story of Privé bespreken wanneer je in de rij staat voor het parasailen. Kortom je vindt op Rhodos alle ‘geneugten’  van het massatoerisme.

Wil je de grote massa’s vermijden bezoek het eiland dan in april, mei of in de tweede helft van september en begin oktober. Verder concentreert het toerisme zich in het noorden en oosten van het eiland. In het zuiden en binnenland maken geiten, orthodoxe monniken en kromlopende kruidenvrouwtjes de dienst uit.

Kerk_Rhodos

Kerkje in het binnenland

Je kunt de drukte ook ontvluchten door de boot te nemen naar Symi. Dit heuvelachtige eilandje is rijk geworden door de sponzenvangst. Tussen 1850 en het einde van de twintigste eeuw doken jonge mannen tot 70 meter diep en gingen op jacht naar de onmisbare hulp in het huishouden: de spons. Het was een lucratieve business. Met de winst werden woningen gebouwd in neoklassieke stijl: een kruising tussen huis en Griekse tempel. De pastelkleurige woningen, palmbomen en het azuurblauwe water doen denken aan de Franse Rivièra.

Uitzicht Symi

Symi

De meeste bezoekers van Symi blijven een middagje in de haven hangen en varen dan weer terug naar Rhodos. In de benedenstad vind je dus veel toeristen. Een stuk rustiger is het als je onder een straatkatten-escorte langs de gekleurde huisjes naar een van de hoog gelegen kapelletjes wandelt Op de top word je getrakteerd  op een weids uitzicht over de baai, dorpjes en Turkse kust. Als de zon te heet op je hoofd wordt kun je naar een van de kleine strandjes varen. De strandjes zijn alleen per pendelboot bereikbaar waardoor het er niet druk is.

Conclusie
Op Rhodos vind je massatoerisme. Gelukkig kun je ook met een grote boog om deze kermis heen rijden of varen.

 

Eindoordeel

Rhodos heeft ons verrast en verleid. De meeste vooroordelen kunnen zo de prullenbak in. Het eiland heeft meer te bieden dan zon, zee en gyros. De oude tempels, culinaire diversiteit en de afgelegen surfspots maken indruk. Aan het eind van onze vakantie hebben we slechts de helft van onze meegebrachte boeken uit, maar zit ons hoofd vol met goede herinneringen!

Rhodos_lindos_tempel

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk